We wonen hier nu een jaar

Juli 2022

Een jaar geleden hebben wij de sleutels van ons eigen optrekje in Portugal gekregen. En wat is er veel gebeurd in een jaar.

We komen er achter dat bloggen een vak is met veel zelfdiscipline. En onze discipline ligt nu meer bij het land bewerken. Echter belofte maakt schuld dus we gaan het nog een keer proberen om wat regelmatiger in het nu te schrijven. Soms zal er nog een blog verschijnen over wat we nog meer hebben meegemaakt, maar we beloven in deze niets natuurlijk.

Op dit moment hebben we net een hittegolf achter de rug. Temperaturen zijn tot 42 graden opgelopen en op veel plaatsen in Portugal woeden branden. We houden onze ogen en neuzen open en kijken regelmatig op fogos.pt om op de hoogte te blijven. Het is een spannende tijd. Verder doen we op deze dagen rustig aan. We bewegen zeker in een niet te snel tempo buiten het huis. We rommelen gewoon lekker wat aan, daar hebben we nu alle tijd voor.

Ons huis is zo goed als af. Nog een likje verf op de buitenkant smeren de komende dagen (het was een iets groter project dan we vooraf dachten). En daarna weer verder op ons land. Want zoals al gezegd we werken veel op ons land als de temperaturen het toelaten. We hebben een moestuin opgezet…… helaas gaat niet alles zoals het zou moeten gaan. Na vijf jaar moestuinieren in Purmerend denk je al heel wat te weten, toch moet je alles opnieuw leren. Kleine wormpjes hebben de doperwten opgegeten. De komkommers komen niet eens lekker uit de voorgroeipotjes. De courgette blijft heel klein, de broccoli en bloemkool groeien voorzichtig maar het lijkt nog nergens op. Gelukkig hebben we wel wat wortelen, uien, tomaatjes, sla en verschillende soorten pepers geoogst. We moeten nog veel leren. Gelukkig gaat de buurman ons helpen. Hoe moeten we de grond voorbereiden, wanneer wat planten, hoeveel water geven en ga zo maar door. En voor nu geven we water, verwijderen zoveel mogelijk brandbare takken en bladeren. En ondertussen krijgen we zakken vol met groentes van de buurman die duidelijk wél al is gewend om hier mooie dingen te kweken, dat is lekker en fijn!

Morgen gaat hier het dorpsfeest losbarsten en we zijn heel benieuwd. Nog meer nieuwe mensen ontmoeten. We voelen ons heel rijk met alle lieve mensen om ons heen en dankbaar dat we op zo’n fijne plek mogen wonen.