De zoektocht

Vanuit ons tijdelijke huisje in Pindo bijna midden in Portugal gaat onze zoektocht beginnen. We gaan vanuit een cirkel rondom dit plaatsje starten.

Vanuit Nederland hebben we al contact gezocht met een Nederlands sprekende makelaar. Corona maakt dat we pas na een week of drie bij haar langs kunnen gaan. We hebben op internet al een paar huisjes gevonden. Vol goede moed gaan we op pad. Ze heeft geen geschikte huizen voor ons en we spreken af dat wij haar een lijst mailen met onze favoriete huizen. Zij vroeg bij de makelaars de adressen op en zo gingen we op weg naar de eerste huizen. Van Castelo de Penalva, Tabua, Mangualde tot aan Tomar. Dat viel af en toe behoorlijk tegen, te afgelegen, een bouwval, midden in brandbaar gebied of een te klein stuk land en ga zo maar door. Ook kwamen we erachter dat het gebied waar we in eerste instantie zochten, eigenlijk niks voor ons is; weinig te doen en wel heel erg ruig. Het was een té grote stap voor ons om vanuit de rijke Randstad naar het toch best wel arme binnenland van Portugal te gaan. Voor een vakantie is het zeker de moeite waard, het is er prachtig, maar om daar te gaan wonen is toch heel wat anders.

We hebben ons zoekgebied vergroot. Weer terug het internet op om uit te zoeken waar dan wel en Portugal is groot en divers; waar begin je dan? Een advertentie op Marktplaats bracht ons opeens naar ‘De Zilverkust’. Een afwisselend landschap, minder bosbrand gevaar, fijne temperaturen met minder grote extremen, de kust en leuke plaatsen met veel geschiedenis.

Contact gezocht met een makelaar daar, we vonden een Portugees die in Nederland heeft gewoond. De eerste keer met een aantal adressen van huisjes op pad naar de provincie Leiria. Al vanaf het eerste moment dat we in dit gebied aankwamen, waren we onder de indruk van de omgeving; afwisselend vriendelijk landschap en mooie dorpjes. Omdat het meer dan twee uur rijden is vanuit het binnenland, hebben we voor een nacht een hotel geboekt. Het hotel was bijna leeg en niks was open. Het was onwerkelijk en eigenlijk verschrikkelijk maar daar was Corona weer eens de schuld van.

De tweede keer naar het gebied hebben we voor drie nachten een ontzettend leuke B&B geboekt – Quinta da Perdiz, een aanrader. We zijn er vaak naar terug gegaan tijdens onze zoektocht en ook tijdens de verbouwing van ons nieuwe huis hebben we daar gelogeerd. We hebben in die periode veel huizen gezien, die uiteindelijk niet aan onze wensen voldeden. Tot uiteindelijk dan dat ene huis, dat eerst al verkocht zou zijn, maar opeens toch niet…..?

Het huis ligt aan een doodlopende grind/zandweg met nog drie andere huizen. Veel privacy maar niet afgelegen. Genoeg ruimte in huis om vrienden te ontvangen, maar geen B&B. Uitgebreide mogelijkheden om rondom het huis van alles te maken, zoals een kippenhok om te beginnen. En dan het stuk land dat groot, op één stukje wel beetje steil is, en een eigen waterput en heel veel verschillende fruitbomen heeft. Heerlijke gele pruimen, perziken, appels, peren en ga zo maar door.

Zal dit ons nieuwe thuis worden………………?